21 Απριλίου 2013

Καστράκι: Aρχαιολογικό μνημείο στο Αγαθονήσι


Το πολύνησο του Αγαθονησίου, γνωστό από τις φιλολογικές πηγές ως Τραγία ή Τραγαία, δηλαδή νησί γεμάτο με κατσίκια, ή ως Υετούσα, νησί δηλαδή με άφθονα νερά, ανήκε μαζί με το Φαρμακονήσι, την Πάτμο, τους Λειψούς, τους Αρκιούς και τη Λέρο στα λεγόμενα μιλησιακά νησιά που αποτελούσαν από τον 4ο αι. π.Χ. στρατιωτικές επανδρώσεις της ιωνικής......μητρόπολης Μιλήτου.
Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη και τα παλαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα που ανάγονται στο τέλος του 4ης  χιλιετίας π.Χ. οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν Κάρες που ζούσαν στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας και τη Σάμο. Κατά τους ιστορικούς χρόνους Δωριείς και εν συνεχεία Ίωνες της Μιλήτου εγκαθίστανται στο νησί. Λόγω της γεωγραφικής θέσης του Αγαθονησίου οι κάτοικοί του έγιναν μάρτυρες πολλών ναυμαχιών, όπως της Λάδης το 494 π.Χ., ενώ το 440 π.Χ. κοντά στο νησί ο Περικλής ναυμάχησε με το στόλο των Σαμίων. Από την Τραγαία μαρτυρείται ότι καταγόταν και ο περιπατητής φιλόσοφος Θεογείτων ο Τραγαιώτης, μαθητής του Αριστοτέλη.
Με την επικράτηση του χριστιανισμού στο Αγαθονήσι αναπτύχθηκαν παράλιοι οικισμοί και οικοδομήθηκαν πολλοί παλαιοχριστιανικοί ναοί. Το 1087 με χρυσόβουλο του αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄ του Κομνηνού το Αγαθονήσι περιήλθε στην κυριότητα της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο. Ο νεότερος εποικισμός στο νησί έγινε από Πάτμιους και Φουρνιώτες εποίκους στα μέσα του 19ου αι. Τότε κτίστηκε το Μικρό ή Παλαιό Χωριό, χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Οι νεότερες αρχαιολογικές έρευνες από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Δωδεκανήσου άρχισαν τη δεκαετία του 1990 φέρνοντας στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και νέες αρχαιολογικές θέσεις.  
Στα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία του Αγαθονησίου ανήκει το Καστράκι, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού και εκτείνεται γύρω από το βραχώδες ύψωμα μεταξύ των όρμων του Μαϊστρου και της Αγγιναριάς. Στον αρχαιολογικό χώρο έχει αποκαλυφθεί οχυρό του 4ου αι. π.Χ., κατασκευασμένο από ισχυρούς τοίχους στη δυτική, ανατολική και νότια πλευρά του με πυλίδες πού εξυπηρετούσαν την πρόσβαση προς τις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις.
Ο οχυρωμένος οικισμός που αποτελούσε και το λιμάνι της αρχαίας πόλης της Τραγαίας, είναι διαμορφωμένος σε τρία επίπεδα, στο υψηλότερο από τα οποία σώζεται ορθογώνιος πύργος με υπόγεια δεξαμενή για την αποθήκευση νερού, αποθήκες και μαγειρεία, ενώ στο αμέσως υποκείμενο άνδηρο διαπιστώθηκε η ύπαρξη ιερού του Απόλλωνος και ανατολικών θεοτήτων.
Στο κατώτερο επίπεδο σώζονται χώροι αποθηκών, οικιών και εργαστηρίων που χρονολογούνται από τον 4ο αι. π.Χ. έως και τον 2ο αι. μ.Χ. με πλήθος τοπικών και ξένων κινητών ευρημάτων και προϊόντων που διακινούνταν μέσω του θαλάσσιου εμπορίου στις αγορές των μεγάλων κέντρων του Αιγαίου και της Μεσογείου.
Το αρχαίο οχυρό έχει ενταχθεί πρόσφατα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 με σκοπό την διαμόρφωση και ανάδειξή του σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, ενώ εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013 (Interreg IV) και η κατασκευή διαχρονικού θεματικού μουσείου στον αρχαιολογικό χώρο.