22 Μαρτίου 2013

Χωρίς γιατρό η Πάτμος - Καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Χωρίς γιατρό έχει μείνει ολόκληρη η Πάτμος, μετά την παραίτηση του μοναδικού αγροτικού γιατρού του νησιού. Σε σχετική ανακοίνωση - καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, διαβάζουμε:
"Πριν η ολιγωρία κοστίσει μαζικά σε ανθρώπινες ζωές, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκπέμπει...


...S.O.S., συμπαραστεκούμενος στους κατοίκους της Πάτμου που έχουν μείνει στο απόλυτο κενό χωρίς γιατρό και καλεί το Υπουργείο Υγείας και τις Εισαγγελικές Αρχές να αναλάβουν τις επόμενες ώρες τις ευθύνες τους.
«Εδώ και τώρα πρέπει να δοθεί λύση», δηλώνει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κος Γιώργος Πατούλης, «Αν δεν επανδρωθεί το νησί με γιατρό τις επόμενες ώρες από τους ιθύνοντες, τότε οφείλουμε να στηρίξουμε εμείς, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με τον Ιατρικό Σύλλογο της Επαρχίας Καλύμνου θα στηρίξουμε την Υγεία του νησιού με εθελοντές γιατρούς. Δε θα επιστρέψουμε η ολιγωρία κάποιων να κοστίσει ανθρώπινες ζωές»
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την αγανάκτησή του για την τραγική εγκατάλειψη της Πάτμου και των υπολοίπων νησιών μας που έχουν μείνει χωρίς γιατρούς και φάρμακα.
Περισσότεροι από 3.500 κάτοικοι της Πάτμου έχουν εγκαταλειφτεί χωρίς γιατρό και 650 παιδιά έχουν μείνει χωρίς παιδίατρο, λόγω των τραγικών καθυστερήσεων στην πλήρωση των θέσεων αγροτικών και ειδικών γιατρών. Οι οργανικές θέσεις τους Κέντρου Υγείας που είναι κενές, προβλέπουν 6 ειδικευμένους και τρείς αγροτικούς γιατρούς Αποκορύφωμα της τραγικής εγκατάλειψης του νησιού αποτέλεσε σήμερα η παραίτηση του μοναδικού αγροτικού γιατρού του νησιού, ο οποίος, φτάνοντας στα όρια της αντοχής στην ευθύνη της περίθαλψης 4.500 πολιτών, παραιτήθηκε…
Οι κάτοικοι της Πάτμου έκαναν σήμερα λαϊκή συνέλευση ζητώντας το αυτονόητο δικαίωμα στην στοιχειώδη περίθαλψη που έχει ο κάθε έλληνας πολίτης, ενώ ο Δήμος Πάτμου εξέδωσε ψήφισμα για την έκκληση ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ σε ιατρικό δυναμικό.
Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου:
Θα ακούσει κανείς τη φωνή του λαού της Πάτμου;….
Θα σκεφτεί κανείς την πολιτική Οικονομίας στην Υγεία, σ το ελληνικό κράτος που πληρώνει καθημερινά πολλών χιλιάδων ευρώ αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ, μόνο και μόνο γιατί δεν υπάρχει ένας ειδικός γιατρός;;;
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών:
1) απαιτεί να δοθεί εδώ και τώρα λύση στην επείγουσα κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους για της ζωή χιλιάδων κατοίκων του νησιών.
2) καλεί το υπουργείο Υγείας να στελεχώσει τις υγειονομικές υπηρεσίες του νησιού με τουλάχιστον 3 αγροτικούς γιατρούς και 2 παιδιάτρους.
3) δηλώνει ευθαρσώς ότι η τριτοκοσμική αυτή κατάσταση που βιώνουν οι νησιώτες μας αποτελεί  ντροπή και μεγάλο κίνδυνο εθνικό, αλλά κυρίως κίνδυνο για τους ίδιους τους κατοίκους.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πιστεύει ότι χρειάζεται ΑΜΕΣΑ εθνικός σχεδιασμός ανασυγκρότησης της Υγείας για τα παραμεθόρια νησιά που στόχο θα έχει την ισότιμη προσβασιμότητα στο στοιχειώδες αγαθό της Υγείας. Είναι η ελάχιστη προσφορά στο μεγάλο αγώνα ζωής για να κρατήσουν τη δική μας Γη Ελληνική με το σώμα και τη ψυχή τους".